Wracając z jeziora kupiłam przy lesie kurki.
Świeży zapach tych grzybów roznosił się po samochodzie. Całą drogę myślałam co z nich wyczaruję. W końcu pomyślałam, że klasyczny sos śmietanowy będzie najlepszy.
Składniki:
- litrowy słoik kurek
- szklanka śmietany 18%
- cebula
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Kurki dobrze wypłukać.
Cebulę pokroić w kostkę. Nastawić patelnię dodać masło i wsypać cebule.
Lekko przyrumienić, dodać kurki i smażyć na wolnym ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz łyżeczkę suszonej włoszczyzny. Smażyć przez 10 min.
Zalać śmietaną, zamieszać i jeszcze gotować przez parę minut do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Po tym czasie sos jest gotowy.
Ja podaję go z ziemniakami i schabem przyrumienionym na patelni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz