wtorek, 30 lipca 2013

Sos Śmietanowy z kurkami

Wracając z jeziora kupiłam przy lesie kurki. 
Świeży zapach tych grzybów roznosił się po samochodzie. Całą drogę myślałam co z nich wyczaruję. W końcu pomyślałam, że klasyczny sos śmietanowy będzie najlepszy. 



Składniki:
- litrowy słoik kurek
- szklanka śmietany 18%
- cebula
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

Kurki dobrze wypłukać.


Cebulę pokroić w kostkę. Nastawić patelnię dodać masło i wsypać cebule.


Lekko przyrumienić, dodać kurki i smażyć na wolnym ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz łyżeczkę suszonej włoszczyzny. Smażyć przez 10 min.


 Zalać śmietaną, zamieszać i jeszcze gotować przez parę minut do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.


Po tym czasie sos jest gotowy.
Ja podaję go z ziemniakami i schabem przyrumienionym na patelni.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...