środa, 24 lipca 2013

Sos pieczeniowy

Ten przepis na sos doskonale nadaje się do ziemniaków, kaszy gryczanej czy chleba. Ma wyrazisty smak i kolor. Jest bardzo syty i dzięki niemu potrawa nie jest sucha. Można go zrobić również na ostro.



Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- cebula
- łyżeczka papryki słodkiej
- papryka ostra do smaku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka przyprawy do gulaszu
- pół łyżeczki przyprawy do sosu
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- 3 szklanki wody
- łyżka mąki

Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię dodać olej i wrzucić mięso. Pokroić w kostkę cebulę i dodać do mięsa. Smażyć do przyrumienienia się mięsa.


Dodać wszystkie przyprawy. Zamieszać.


Przełożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Dodać ziela angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na małym ogniu.


Jak mięso zmięknie, rozrobić w szklance zawiesinę- łyżkę mąki wymieszać dokładnie z 1/3 szklanki wody i dodać do gotującego sosu, energicznie mieszając.
Jeżeli okaże się że sos jest zbyt wodnisty można czynność powtórzyć.


Ja na koniec dodaję natkę pietruszki lub koper. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...