środa, 11 września 2013

Kluski śląskie

Kluski śląskie są popularną potrawą, która jest serwowana na Śląsku. 
Podaje się je do potraw mięsnych z sosem, albo okraszone zrumienioną cebulką lub słoniną. Można oczywiście usmażyć je na patelni na złoty kolor i zjeść ze smakiem. 
Ja osobiście nie wyobrażam sobie polskiej kuchni bez tych smacznych kluseczek. Są bardzo proste w wykonaniu, więc każdy z nas może skusić się na ich przygotowanie.W połączeniu z aromatycznym sosem np, myśliwskim będzie to tak wyśmienite danie, że nic nie zostanie na talerzach. Koniecznością jest dodanie ulubionej surówki np. z kapusty białej lub czerwonej, marchewki czy pora.



Składniki:

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól 
- łyżeczka masła


Wykonanie:

Ziemniaki należy przecisnąć przez prasę.


Włożyć do miski, wyrównać je na płasko ręką i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną z nich i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko, sól, masło i dokładnie zagnieść ciasto.


Z tak przyrządzonej masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie kulki w środku robiąc wgłębienie palcem.


Do wrzącej i osolonej wody wkładać partiami kluski i gotować ok. 5 min do ich wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową kluski i wkładać na chwilę do zimnej wody, po czym wyłożyć na półmisek do ich ostygnięcia.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Niedawno byłam na śląsku i miałam okazję posmakować :) wkrótce będę robić u mnie w domu takie kluski :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...