czwartek, 18 lipca 2013

Nadziewane ziemniaki

Bardzo lubię ziemniaki więc postanowiłam zrobić je trochę inaczej. Przepis jest łatwy, a do farszu można wykorzystać rzeczy, które mamy w lodówce. Zwykłe ziemniaki zmieniają się w przepyszne danie, które może zachwycić waszych gości.


Składniki :
- 5 dużych ziemniaków
- 5 plasterek ( ukrojone własnoręcznie) szynki
- 4 duże pieczarki
- pól cebuli
- dwie gałązki natki pietruszki
- 20 dag sera żółtego salami
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
- łyżka masła

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować ze skórką. Ostudzić.


 Pieczarki umyć i pokroić w kostkę wraz z cebulą. Wrzucić do garnka i przemarzyć na łyżce oleju i masła.


Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach, a natkę posiekać. Wszystko wrzucić do miski pozostawiając trochę sera na posypanie.


 Dodać ostudzone pieczarki. Na koniec dodać musztardę i śmietanę oraz sól z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.


Ziemniaki delikatnie wydrążyć. Nakładać farsz do ziemniaków i posypać serem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na funkcji grilla prze ok 10 min.

Podawać gorące z surówką.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...