wtorek, 15 października 2013

Ryba po grecku

Chociaż ryba po grecku głównie kojarzy się ze świętami to ja lubię przygotować ją od czasu do czasu tak bez okazji. Przepyszny farsz warzywno- pomidorowy tak idealnie łączy się ze smakiem ryby, że wystarczy kromka ulubionego chleba i mamy idealne danie.


Składniki:
- 1 kg. ulubionej ryby (morszczuk, dorsz, mintaj)
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- 6 średnich marchewek
- 2 średnie pietruszki
- 0,5 małego selera
- 2 średnie cebule
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała łyżeczka musztardy stołowej
- olej
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:
Rybę posolić i popieprzyć obtoczyć w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju olej na dużej patelni, dodać wszystkie warzywa i lekko ze smażyć.


Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz oraz musztardę. Wlać wodę dokładnie zamieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw ok 10 min.


Połowę farszu wyłożyć na spód brytfanny, położyć na nim rybę i znów przykryć ją farszem. Zapiec w piekarniku ok 20 min w temp. 160 stopni C.


Podawać z pieczywem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...