Krupnik jest bardzo zdrową i pożywną zupą szczególnie dla dzieci. Przyznam się szczerze, że kiedyś bardzo nie lubiłam tej zupy. Jenak wszystko się zmienia i już nie potrafię się obejść bez jej smaku. Przyrządzona na kościach i z świeżo zerwaną włoszczyzną daje gwarancję na niesamowity zapach i smak zupy.
Składniki:
- 1 litr wody
- pól szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 nieduże kości wieprzowe, ale mięsne
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 liść pora
- 2 plasterki selera
- pół cebuli
- 2 średnie ziemniaki
- natka pietruszki
- liście selera
- liście lubczyku
- dwie kostki: rosołowa i wołowa
- łyżka masła
- sól pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Koście włożyć do garnka zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Nastawić na średni ogień do zagotowania. W miedzy czasie obrać warzywa i pokroić w kostkę lub plasterki.
Marchewkę, pietruszkę, pora i seler dodać do gotującego się wywaru. Natkę pietruszki, lubczyk i liście selera dodać w całości.
Cebulkę przyrumienić na palniku lub patelni i dodać do zupy. Gotować zupę na mniejszym ogniu pod przykryciem.
Jak woda zacznie się gotować dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Po 30 min gotowania zupy dodać kaszę, masło i gotować jeszcze 20 min.
Po tym czasie wyjąć z zupy kości i liście zieleniny. Dodać dwie kostki do smaku i chwilę pogotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Oczyścić kości z mięsa i dodać do zupy. Podawać ze świeżo siekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz