niedziela, 21 lipca 2013

Kotlet schabowy smażony na maśle

Jakie by było życie polaka, gdyby by nie było kotleta schabowego??? Od wielu lat gości na naszych stołach, a większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie wielu okazji bez jego obecności. Smażony na wiele sposobów, z dodatkami lub bez, zawsze smakuje przepysznie. Przedstawię dzisiaj klasyczny sposób wykonania tego jakże króla wśród kotletów.


Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości świeże
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- masło klarowane

Wykonanie :

Kotlety opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym i dokładnie stłuc tłuczkiem (szczególnie brzegi kotleta).
Posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem granulowanym.


Bułkę wsypać na talerz. Jajko rozbić na talerzu i dokładnie roztrzepać z solą i pieprzem.


Patelnię nastawić na średni ogień i dodać dwie łyżki masła klarowanego.


Schab kolejno moczyć w jajku, a potem w bułce. Wyłożyć kotlety na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.


Usmażone kotlety podawać z ziemniaczkami i ulubiona surówką.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...