poniedziałek, 15 lipca 2013

Naleśniki z jagodami

Kocham jagody, zawsze mrożę je na zimę, żeby mi ich nie zabrakło przez cały rok. 
Zresztą są dobrym sposobem na bolący brzuch, a takie lekarstwo to sama przyjemność. Najlepiej smakują świeże nie przetworzone z odrobina cukru. Właśnie w takiej postaci wykorzystam je do mojego przepisu.


Składniki:
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 2 jaja
-  400 g. maki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru

Nadzienie:
- kostka sera białego półtłustego
- cukier puder
- jagody


Wykonanie:
Jaja zmiksować z mlekiem.


Do masy dodać wodę, mąkę, cukier i sól. Wszystko zmiksować. Masa nie powinna zawierać grudek.


Rozgrzać patelnię i posmarować kawałkiem słoniny.
Ciasto nalewać łyżką miarową, po nalaniu poruszając patelnią, należy rozprowadzić je po całej powierzchni.
(Nabierając ciasto z miski należy je mieszać, ponieważ skrobia zawarta w mące opada na dno naczynia i ciasto z wierzchu staje się rzadsze.) 


Smażyć, aż powierzchnia naleśnika przestanie być lepka i odwrócić go na drugą stronę.


Usmażyć w taki sam sposób resztę naleśników.


Nadzienie:

Serek twarogowy zgnieść widelcem i dodać dowolna ilość cukru pudru (w zależności jak chcecie słodkie naleśniki).

Naleśniki przełożyć serkiem i złożyć w tzw. chusteczkę.


Tak przygotowane naleśniki usmażyć na maśle, polać śmietaną i posypać jagodami.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...