Kocham jagody, zawsze mrożę je na zimę, żeby mi ich nie zabrakło przez cały rok.
Zresztą są dobrym sposobem na bolący brzuch, a takie lekarstwo to sama przyjemność. Najlepiej smakują świeże nie przetworzone z odrobina cukru. Właśnie w takiej postaci wykorzystam je do mojego przepisu.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 2 jaja
- 400 g. maki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
Nadzienie:
- kostka sera białego półtłustego
- cukier puder
- jagody
Wykonanie:
Jaja zmiksować z mlekiem.
Do masy dodać wodę, mąkę, cukier i sól. Wszystko zmiksować. Masa nie powinna zawierać grudek.
Ciasto nalewać łyżką miarową, po nalaniu poruszając patelnią, należy rozprowadzić je po całej powierzchni.
(Nabierając ciasto z miski należy je mieszać, ponieważ skrobia zawarta w mące opada na dno naczynia i ciasto z wierzchu staje się rzadsze.)
Smażyć, aż powierzchnia naleśnika przestanie być lepka i odwrócić go na drugą stronę.
Usmażyć w taki sam sposób resztę naleśników.
Nadzienie:
Serek twarogowy zgnieść widelcem i dodać dowolna ilość cukru pudru (w zależności jak chcecie słodkie naleśniki).
Naleśniki przełożyć serkiem i złożyć w tzw. chusteczkę.
Tak przygotowane naleśniki usmażyć na maśle, polać śmietaną i posypać jagodami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz