poniedziałek, 29 lipca 2013

Śmietanowiec

Śmietanowiec to ciasto biszkoptowe przełożone bitą śmietaną z kolorowymi galaretkami. Idealnie nadaje się na przyjęcia i upalne dni. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu jedynie trzeba upiec wcześniej biszkopt i schłodzić galaretki. Myślę, że i w waszej rodzinie ten przysmak zyska fanów.


Składniki:
- 6 jaj
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 0,5 l. śmietany kremówki 30 %
- 2 fix'y do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, ciągle ubijając.


Dodawać kolejno po żółtku i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy mieszając delikatnie łyżką, żeby nie uszkodzić ubitych białek.


 Nastawić piekarnik na 180 stopni C i piec przez ok. 40 min na termoobiegu.Upieczony placek ostudzić i przekroić na dwa blaty.


Zagotować wodę. W 1 i 1/2 szklanki wody rozrobić galaretkę dobrze mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Druga galaretkę przygotować tak samo.

Śmietanę ubić najpierw na najwyższych, potem na średnich obrotach dodając w między czasie fix;y i cukier.



Galaretki pokroić w kostkę i dodać do bitej śmietany.


 Wymieszać łyżką. Na jeden blat nałożyć całą masę, dokładnie wyrównać i przykryć drugim biszkoptem.


 Całość posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...