poniedziałek, 8 lipca 2013

Galaretka z czerwonej porzeczki

W tym roku postanowiłam, że zrobię galaretkę z czerwonej porzeczki, gdyż będzie doskonałym dodatkiem w mojej kuchni. Na pewno przyda mi się do mięsa,ciast jak i do herbaty.

Porzeczka czerwona jest nośnikiem wielu witamin jak PP, C,  E.. Zawiera też dużo składników mineralnych i pektynę, która w połączeniu z cukrem sprawia, że przetwory gęstnieją. Jednym słowem to BOMBA witaminowa. 



Składniki:
- dowolna ilość czerwonych porzeczek
- cukier

Najważniejsze są proporcje 1 szklanka soku z porzeczek na 1 szklankę cukru.


Wykonanie:

Dokładnie umyć porzeczki  i pozbawić szypułek.Wsypać do garnka.


Nastawić garnek na średnik ognień i rozdrobnić widelcem porzeczki, żeby puściły sok. Chwilę pogotować.


Powstały wywar przecedzić przez gęste sito.


Odmierzyć powstały sok (1 szklanka soku na 1 szklankę cukru) i dodać cukier. Zagotować do rozpuszczenia cukru.


Ewentualnie ściągnąć powstałą szumowinę łyżką. Galaretka jest gotowa, kiedy jej kropla wylana na talerzyk ścina się. Powstałą galaretkę przelać do niewielkich wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić.
Gdy galaretki ostygnął przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...