niedziela, 14 lipca 2013

Karpatka

Kto nie uwielbia tego ciasta??? Zawsze jak mam ochotę upiec coś słodkiego to słyszę od bliskich KARPATKĘ poproszę. Nie wiem co ma to ciasto w sobie, ale nie może się znudzić. Dwa ptysiowe placki otulone masą budyniową są idealne na każdą okazję.


Składniki na ciasto :
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g margaryny
- 5 jaj
- 1 szklankę mąki pszennej

Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- krem karpatka (ja kupuję Delecty, ponieważ jest przepyszny)

Wykonanie:
Wodę i margarynę zagotować w rondelku.


 Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęste ciasto.


Ostudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno jaja i miksować na najwyższych obrotach.


Ciasto podziel na dwie części. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok 10 min, a potem zmniejsz do 200 stopni C i piecz przez 20 min. (do złotego koloru).
Drugą połowę ciasta piecz tak samo.

Krem:
Można przygotować również krem gotując budyń, ale zdecydowanie wolę wersję gotowego kremu ze względu na smak.
Zawartość torebki rozmieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej gotujący się proszek.


Całość gotuj przez chwilę mieszając intensywnie. Pozostaw do ostudzenia.


Tak przygotowany ostudzony krem, przez chwilę miksuj i dodawaj porcjami miękką margarynę lub masło.


Upieczone i wystudzone dwa placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...