Są bardzo smaczne, chrupkie i pełne pysznych dodatków... O czym mowa?
Oczywiście o pysznych babeczkach, smakołykach wszystkich dzieci i dorosłych.
Chociaż trzeba poświęcić im sporo czasu to efekt końcowy i uśmiechy domowników wynagrodzą nam wysiłek i czas spędzony w kuchni. Wspaniałe jest w nich to, że można dodawać swoje ulubione dodatki jak: kremy, budynie, powidła, polewy, bakalie, owoce itd. Jeżeli nie możemy zdecydować się na konkretny smak zawsze można zrobić każdą inną.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g. maki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
Masa:
- 1 budyń waniliowy
- 170 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,4 litra mleka
Dodatki:
- tabliczka czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i rozdrobnić "na piasek", Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min 2 godz.
Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wylepiać każdą foremkę ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok 15 min do uzyskania złotego koloru.
Od mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim budyń, resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń do mleka i intensywnie mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Masło lekko rozetrzeć z cukrem za pomocą miksera i dodawać partiami ostudzony budyń. Masa gotowa.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlewać łyżeczką do sylikonowej formy. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Każdą babeczkę napełniać masą i udekorować schłodzoną czekoladką.
Smacznego :)
świetny przepis, polecam
OdpowiedzUsuńile babeczek wychodzi z tego przepisu?:)
Usuńto zależy jak dużo użyjesz ciasta do wylepiania foremek, mi wyszło ok 50 szt. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast masła można użyć margaryny ?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak , ja często tak robię jak nie mama masła :) pozdrawiam
Usuń