Jest to niewątpliwie danie z dzieciństwa wielu z nas. Mimo upływającego czasu przygotowanie tego posiłku budzi uśmiech na twarzy. Może zaczynamy doceniać, że w świecie Fast food"ów nie chodzi o szybkie jedzenie, ale przede wszystkim zdrowe i smaczne. Nie zapominajmy o daniach, które odwiecznie podawały nam babcie, dobrze wiedząc, że klasyka polskiej kuchni jest najsmaczniejsza.
Składniki na kotlety :
- 0,5 kg łopatki świeżo zmielonej
- jajko
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- bułka tarta
Składniki na buraczki:
- 1 kg. buraków
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina octu
- sól
- skwarki ze smalcem
- łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso wrzucić do miski. Dodać jajko, sól, pieprz, czosnek. Cebulę pokroić w kostkę i ze smażyć na złoty kolor. dodać do mięsa, wsypać 1/3 szklanki bułki tartej.
Wszystko dokładnie wymieszać ręką. Ręce przepłukać wodą, ale nie wycierać ich (tak lepiej uformujemy kotlety).Formować kotlety w kulki i spłaszczać w dłoni.
Wysypać na talerzyk bułkę tartą i obtaczać kotlety z obu stron i po bokach. Nastawić patelnię, wlać olej i smażyć najpierw na średnim, a potem na wolnym ogniu ( kotlety muszą usmażyć się w środku).
Przełożyć kotlety do garnka, żeby nie ostygły :)
Buraczki najpierw ugotować dzień wcześniej. Następnego dnia obrać i zetrzeć na tarce.
Przełożyć starte buraczki do rondelka i dodać wodę, cukier, kwasek cytrynowy i sól. Wszystko delikatnie zagotować.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu ze skwarkami, wsypać mąkę i zarumienić ją na mocno złoty kolor.
Wlać zasmażkę do buraczków i dokładnie zamieszać i zestawić z ognia.
Po tym czasie nasze buraczki są gotowe.
Kotlety mielone podawać z buraczkami :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz