W niedzielę mamy okazję siąść z najbliższymi przy stole i zjeść coś pysznego. Zazwyczaj większość z nas stara się ugotować posiłek składający się z dwóch dań. Oczywiście klasykiem na polskich stołach wśród zup jest rosół -odwiecznie uważany za eliksir zdrowia. Najpyszniejszy rosół powinien składać się z dużej ilości warzyw,a szczególnie zieleniny jak lubczyk, koper, natka czy liście selera. Każdy z nas ma własną wizję tej zupy, ja dziś przedstawię moją własną.
Składniki :
- 3 litry wody
- 3 udka z kurczaka bądź mały kurczak
- 20 dag wołowiny
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera średniego
- pół pora
- cebula
- natka pietruszki
- 2 gałązki lubczyku
- koper
- 3 gałązki selera
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i obrać. Udka i wołowinę umyć, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Nastawić na średni palnik. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Cebulkę przesmażyć na patelni lub opalić na palniku. Dodać do garnka. Gałązki selera, natkę pietruszki, lubczyk i koper dokładnie opłukać i wrzucić do zupy.
Kiedy wywar zacznie się bulgotać nastawić na najmniejszy ogień. Zupa powinna dosyć długo się gotować od 2 do 3 godzin. Od czasu do czasu dodawać zimnej wody, żeby wywar zbyt mocno nie burzył się.
Po upływie 2 godz. i 30 min. wyjąć mięso z garnka oraz warzywa.
Cały wywar przelać przez gęste sito w celu usunięcia drobnych szumowin czy rozgotowanej zieleniny.
.
Tak ugotowany wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić w kostkę marchewkę i ponownie dodać do zupy. Na wierzch wsypać świeżo pokrojony koperek.
Podawać z makaronem lub domowymi kluseczkami oraz mięsem ugotowanym z zupy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz