niedziela, 14 lipca 2013

Ogórki konserwowe

Ciąg dalszy robienia przetworów. Dziś postanowiłam zrobić parę słoiczków ogórków konserwowych, Są proste w wykonaniu i bardzo szybko się je robi.




Składniki:
- ogórki gruntowe
- 1 szklanka octu 10%
- 6 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- ziele angielskie, listek laurowy i gorczyca  

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć. Słoiki dobrze wyparzyć. Na dno słoików powkładać ziela angielskie, liścia laurowego i wsypać trochę gorczycy. Poukładać pionowo ogórki w słoikach.

Zalewa:
Zagotować szklankę octu z wodą, cukrem i solą. Tak przygotowaną zalewę wlać do każdego słoika z ogórkami. Weki szczelnie zakręcić.


Pasteryzować (gotować w garnku na ściereczce) ok.10-15 min tak, żeby słoiki nie stykały się ze sobą.
Po tym czasie ogórki z pewnością zmienią swoja barwę na jaśniejszą. Słoiki ostudzić i przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...