poniedziałek, 8 lipca 2013

Roladki schabowe z boczkiem otulone glazurowaną marchewką

Wstałam dzisiaj rano i znów te pytanie ,,Co zrobić na obiad?" Więc idę do lodówki patrzę co mam w zanadrzu i kombinuję. Może trochę tego albo tego. I nagle natchną mnie pomysł. Mam nadzieje, że spodoba się wam.


Składniki :
- 4 kotlety ze schabu
- 20 dag boczku wędzonego
- natka pietruszki
- parę listków świeżego lubczyku
- kilka ziaren świeżego pieprzu
- mała cebula czerwona
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka

Marchewka glazurowana:
- kilka małych marchewek młodych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła

Wykonanie :

Natkę pietruszki i lubczyk siekamy, cebule kroimy w plasterki.

Kotlety dokładnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką słodką.
Kroimy w plasterki boczek i nakładamy na kotlety.


Kotlety zwijamy w roladki ( można użyć wykałaczek ) i smażymy na rozgrzanym oleju.

Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ok  pół szklanki wody, posypujemy natka i lubczykiem i dodajemy cebulę.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C na termoobiegu przez ok 40 min ( w zależności jak duże są kotlety)

 Marchewki glazurowane:

Marchewki umyć i obrać. Nastawić patelnię z łyżką masła. Dodać marchewki i smażyć na małym ogniu aż składniki się połączą.



Zalać marchewki wodą i dusić pod przykryciem ok 20 min ( marchewki mają być miękkie, ale nierozgotowane).

Pod koniec duszenia nie powinno być wody( jeżeli się znajduje należy ją zredukować). Dodać cukier i smażyć aż cukier się rozpuści.


Gotowe :)

Podawać z ciemnym pieczywem lub ryżem.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...