Wstałam dzisiaj rano i znów te pytanie ,,Co zrobić na obiad?" Więc idę do lodówki patrzę co mam w zanadrzu i kombinuję. Może trochę tego albo tego. I nagle natchną mnie pomysł. Mam nadzieje, że spodoba się wam.
Składniki :
- 4 kotlety ze schabu
- 20 dag boczku wędzonego
- natka pietruszki
- parę listków świeżego lubczyku
- kilka ziaren świeżego pieprzu
- mała cebula czerwona
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka
Marchewka glazurowana:
- kilka małych marchewek młodych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie :
Natkę pietruszki i lubczyk siekamy, cebule kroimy w plasterki.
Kroimy w plasterki boczek i nakładamy na kotlety.
Kotlety zwijamy w roladki ( można użyć wykałaczek ) i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ok pół szklanki wody, posypujemy natka i lubczykiem i dodajemy cebulę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C na termoobiegu przez ok 40 min ( w zależności jak duże są kotlety)
Marchewki glazurowane:
Marchewki umyć i obrać. Nastawić patelnię z łyżką masła. Dodać marchewki i smażyć na małym ogniu aż składniki się połączą.
Zalać marchewki wodą i dusić pod przykryciem ok 20 min ( marchewki mają być miękkie, ale nierozgotowane).
Gotowe :)
Podawać z ciemnym pieczywem lub ryżem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz