Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- całe powidła np śliwkowe
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę budyniową:
- torebka budyniu śmietankowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 gram masła extra
Składniki na polewę :
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka mleka
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier, olej, powidła, sodę i kakao. Wszystko zmiksować najpierw na wolnych potem na szybkich obrotach. Wysmarować tortownicę margaryną i posypać bułką tarta. Wlać masę i lekko wyrównać łopatką.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C i piec prze ok 40 min. do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Zagotować szklankę mleka. Proszek na budyń rozprowadzić w połowie szklanki mleka i dobrze wymieszać.
Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia. Ostudzić.
Masło rozetrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Wszystko miksować na najwyższych obrotach, aż do roztarcia się grudek.
Ciasto przekroić na trzy krążki i przełożyć masą budyniową.
Margarynę cukier i kakao z mlekiem, zagotować w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Cały czas mieszając do połączenia się składników i uzyskania gęstej polewy.
Lekko ostudzić i jeszcze ciepłą polewą polewać ciasto (ta polewa bardzo szybko zastyga i nie spływa z ciasta). Udekorować świeżymi owocami wedle uznania.
Schłodzić w lodówce 3 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz