niedziela, 21 lipca 2013

Niedzielny torcik

Kocham słodkości i dlatego postanowił upiec na niedzielne popołudnie torcik. Wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu,a smakuje po prostu bajecznie. Każdy z was może stać się wspaniałym cukiernikiem przedstawiając swoim gościom ten przepyszny deser. Więc do dzieła :


Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- całe powidła np śliwkowe
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody

Składniki na masę budyniową:
- torebka budyniu śmietankowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 gram masła extra

Składniki na polewę :
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka mleka

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier, olej, powidła, sodę i kakao. Wszystko zmiksować najpierw na wolnych potem na szybkich obrotach. Wysmarować tortownicę margaryną i posypać bułką tarta. Wlać masę i lekko wyrównać łopatką.


Nastawić piekarnik na 180 stopni C i piec prze ok 40 min. do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.


Zagotować szklankę mleka. Proszek na budyń rozprowadzić w połowie szklanki mleka i dobrze wymieszać.


Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje.


Zdjąć z ognia. Ostudzić.
Masło rozetrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Wszystko miksować na najwyższych obrotach, aż do roztarcia się grudek.


Ciasto przekroić na trzy krążki i przełożyć masą budyniową.


Margarynę cukier i kakao z mlekiem, zagotować w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się cukru.


Cały czas mieszając do połączenia się składników i uzyskania gęstej polewy.


Lekko ostudzić i jeszcze ciepłą polewą polewać ciasto (ta polewa bardzo szybko zastyga i nie spływa  z ciasta). Udekorować świeżymi owocami wedle uznania.


Schłodzić w lodówce 3 godziny.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...