Bardzo znana i lubiana sałatka ostatnich czasów.
Ja osobiście nie wyobrażam sobie, że nie ma jej na moim okazyjnym stole.
Przeważnie znika pierwsza i zawsze znajduje swoich zwolenników.
Na pewno nie robi jej się szybko, gdyż trzeba wszystko drobno pokroić a mięsko usmażyć.
Ale niech was to nie zniechęca, bo warta jest poświęconego czasu w przygotowanie tak pysznej sałatki.
Składniki:
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 2 średnie cebule
- majonez
- ketchup pikantny lub łagodny
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć pokroić drobno w kostkę i usmażyć na łyżce oleju z przyprawą do gyrosa. Mięso ostudzić. Ogórki konserwowe i cebulę drobno pokroić w kostkę. Kapustę posiekać drobno. Sałatkę układać warstwami w dużej misce w kolejności:
1. mięso
2. ketchup
3. ogórki
4. cebula
5. kukurydza
6. majonez i ketchup
7. kapusta
Sałatkę bez problemu można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz