poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka gyros

Bardzo znana i lubiana sałatka ostatnich czasów. 
Ja osobiście nie wyobrażam sobie, że nie ma jej na moim okazyjnym stole. 
Przeważnie znika pierwsza i zawsze znajduje swoich zwolenników. 
Na pewno nie robi jej się szybko, gdyż trzeba wszystko drobno pokroić a mięsko usmażyć. 
Ale niech was to nie zniechęca, bo warta jest poświęconego czasu w przygotowanie tak pysznej sałatki. 



Składniki:
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 2 średnie cebule
- majonez
- ketchup pikantny lub łagodny

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć pokroić drobno w kostkę i usmażyć na łyżce oleju z przyprawą do gyrosa. Mięso ostudzić. Ogórki konserwowe i cebulę drobno pokroić w kostkę. Kapustę posiekać drobno. Sałatkę układać warstwami w dużej misce w kolejności:

1. mięso
2. ketchup
3. ogórki
4. cebula
5. kukurydza
6. majonez i ketchup
7. kapusta

Sałatkę bez problemu można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...