Po wczorajszym obiedzie zostało mi trochę ziemniaków. Przypomniał mi się przepis, który moja mama stosowała. Te kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na wykorzystanie wczorajszego jedzenia. Są naprawdę pyszne i można je połączyć np. z sosem co w efekcie daje bardzo syty obiad.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżeczka masła
- jajko
- natka pietruszki
- pół szklanki mąki
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki rozbić tłuczkiem lub przetrzeć przez prasę.
Dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, masło, sól i pieprz. Wszystko zagnieść ręką.
Dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, masło, sól i pieprz. Wszystko zagnieść ręką.
Wysypać bułkę tartą na talerzu. Rozgrzać patelnię z olejem. Formować kotlety i obtoczyć w bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju , ale na wolnym ogniu. Kotlety muszą usmażyć się w środku.
Smażyć z obu stron. Podawać ciepłe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz