wtorek, 9 lipca 2013

Pulpety w sosie pomidorowym

Dzisiaj smak mojego dzieciństwa.
 Pulpety w sosie pomidorowym, są dobrym pomysłem na coś szybkiego
 i przede wszystkim są bardzo syte. Dzieciaki je uwielbiają, więc jak macie pociechy to bierzcie się do pracy. Będziecie mieli gwarancję, że nawet najbardziej wybredne maluchy spałaszują wszystko.


Składniki:
- 0,5 kilograma łopatki świeżo zmielonej
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- koncentrat pomidorowy
- mąka
- śmietana 18 %
- szczypta cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- liść laurowy
- ziele angielskie

Wykonanie:

Mięso zmielone chwilę wyrobić w rękach, dodać jajko, bułkę, sól,czosnek  i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać.


Jeżeli wyrobiona masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze bułki tartej. Z tak przygotowanej masy uformować kulki . Na talerzyk wysypać mąkę i obtoczyć przygotowane pulpety.


Rozgrzać patelnię i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pulpety.


Podsmażone pulpety ( należy je zarumienić, a nie usmażyć ) przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą  tak, żeby przykryły pulpety.
I gotować na małym ogniu.


Gdy mięso będzie ugotowane, wyłożyć na talerzyk.
Do gotującego się wywaru dodać dwie lub trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki słodkiej papryki,szczyptę cukru, sól, pieprz i czosnek granulowany ( nie podaję konkretnych proporcji przypraw, bo każdy lubi inaczej doprawione, ja ten sos robię na ostro ).


Do szklanki wsypać łyżkę mąki dodać łyżeczkę śmietany i dokładnie wymieszać


Tak przygotowaną zawiesinę wlać do gotującego się bulionu pomidorowego i energiczne zamieszać.
Spróbować i ewentualnie doprawić. Przełożyć pulpety do sosu.


Sos podawać z ziemniakami i mizerią. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...