Dzisiaj smak mojego dzieciństwa.
Pulpety w sosie pomidorowym, są dobrym pomysłem na coś szybkiego
i przede wszystkim są bardzo syte. Dzieciaki je uwielbiają, więc jak macie pociechy to bierzcie się do pracy. Będziecie mieli gwarancję, że nawet najbardziej wybredne maluchy spałaszują wszystko.
Składniki:
- 0,5 kilograma łopatki świeżo zmielonej
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- koncentrat pomidorowy
- mąka
- śmietana 18 %
- szczypta cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso zmielone chwilę wyrobić w rękach, dodać jajko, bułkę, sól,czosnek i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać.
Jeżeli wyrobiona masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze bułki tartej. Z tak przygotowanej masy uformować kulki . Na talerzyk wysypać mąkę i obtoczyć przygotowane pulpety.
Rozgrzać patelnię i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pulpety.
Podsmażone pulpety ( należy je zarumienić, a nie usmażyć ) przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą tak, żeby przykryły pulpety.
I gotować na małym ogniu.
Gdy mięso będzie ugotowane, wyłożyć na talerzyk.
Do gotującego się wywaru dodać dwie lub trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki słodkiej papryki,szczyptę cukru, sól, pieprz i czosnek granulowany ( nie podaję konkretnych proporcji przypraw, bo każdy lubi inaczej doprawione, ja ten sos robię na ostro ).
Do szklanki wsypać łyżkę mąki dodać łyżeczkę śmietany i dokładnie wymieszać
Tak przygotowaną zawiesinę wlać do gotującego się bulionu pomidorowego i energiczne zamieszać.
Spróbować i ewentualnie doprawić. Przełożyć pulpety do sosu.
Sos podawać z ziemniakami i mizerią. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz