Uwielbiam ostre smaki dlatego w mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków z chili. Podczas przyrządzania tej sałatki trzeba pamiętać, że papryka chili jest bardzo ostra i nie należy przesadzić z ilością dodawaną do ogórków. Jednak smak ten jest na pewno ciekawy i myślę, że zagości na dłużej w waszych domach.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 papryki chili
- koper
- czosnek
- chrzan
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
Na zalewę:
- 1 szklanka octu 10 %
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć.
Słoiki dobrze wyparzyć. Układać na dno słoików: koper, chrzan, czosnek, gorczycę, ziele angielskie. Wkładać pionowo ogórki.
Umyć paprykę i wydrążyć środek. Pokroić w paski.
Do jednego słoika umieszczać od 1 do 2 pasków chili. Na wierzch wyłożyć koper.
Wszystkie składniki na zalewę zagotować do rozpuszczenia cukru.
Zalać wszystkie słoiki i dobrze zakręcić.Pasteryzować ok 10-15 min.
Ostudzić. Ogórki będą gotowe do spożycia po upływie 7 dni (po tym czasie ogórki przejdą smakiem chili).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz