Sezon w pełni więc jak co roku wzięłam się za weki. Na początek ogórki kiszone, które są proste w wykonaniu, wystarczy poświęcić trochę czasu, żeby cieszyć się ich smakiem cały rok Są idealne do zup, sosów jak i na przekąskę, więc na pewno się przydadzą i w waszych domach.
Składniki :
-1 kilogram świeżych ogórków
- pęczek gałązek kopru
- 2 główki czosnku
- kilka korzeni chrzanu
- opakowanie ziela angielskiego
- opakowanie liści laurowych
- liście porzeczki
- opakowanie soli niejodowanej
- woda przegotowana
Zalewa :
Na 1 litr wody 1 łyżka soli niejodowanej (w szklance gorącej wody rozpuszczamy sól i dodajemy resztę zimnej wody).
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć.
Na dno słoików wyłożyć jedną gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, chrzan, ziele i liść laurowy.
Ściśle układać ogórki pionowo do wyparzonych słoików.
Gdy wypełnimy cały słoik ogórkami, dodać liście porzeczki, ząbki czosnku, chrzan i koper.
Tak przygotowane słoiki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy mocno słoiki.
Słoiki pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na 3-4 dni, a potem zanosimy do piwnicy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz