poniedziałek, 8 lipca 2013

Ogórki Kiszone

Sezon w pełni więc jak co roku wzięłam się za weki. Na początek ogórki kiszone, które są proste w wykonaniu, wystarczy poświęcić trochę czasu, żeby cieszyć się ich smakiem cały rok Są idealne do zup, sosów jak i na przekąskę, więc na pewno się przydadzą i w waszych domach.

Składniki :
-1 kilogram świeżych ogórków
- pęczek gałązek kopru
- 2 główki czosnku
- kilka korzeni chrzanu
- opakowanie ziela angielskiego
- opakowanie liści laurowych
-  liście porzeczki
- opakowanie soli niejodowanej
- woda przegotowana

Zalewa :
Na 1 litr wody 1 łyżka soli niejodowanej (w szklance gorącej wody rozpuszczamy sól i dodajemy resztę zimnej wody).

Wykonanie:


Ogórki dokładnie umyć.


Na dno słoików wyłożyć jedną gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, chrzan, ziele i liść laurowy.


 Ściśle układać ogórki pionowo do wyparzonych słoików.


Gdy wypełnimy cały słoik ogórkami, dodać liście porzeczki, ząbki czosnku, chrzan i koper.


Tak przygotowane słoiki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy mocno słoiki.


Słoiki pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na 3-4 dni, a potem zanosimy do piwnicy.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...