W tym roku postanowiłam zrobić konfiturę z wiśni wiec przy okazji wychodzi rewelacyjny sok. Nie ma za dużo pracy przy tym przepisie, a na zimę jest idealny.
Składniki:
- 4 kg wiśni
- 4 kg cukru
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować z pestek. Zasypać cukrem ( ok 2 kg). Pozostawić na noc, żeby puściły sok.
Oddzielić wiśnie od soku przelewając przez sito. Sok wlać do garnka dodać 2 kilo cukru i delikatnie zagotować.
Ściągać powstałą pianę łyżką i mieszać do rozpuszczenia cukru. Zagotować i ściągnąć z ognia.
Gorący sok zalać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w zaciemnionym pomieszczeniu.
Wykorzystywać do polewania ciast i deserów lub do przyrządzania napojów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz