wtorek, 23 lipca 2013

Sok z wiśni

W tym roku postanowiłam zrobić konfiturę z wiśni wiec przy okazji wychodzi rewelacyjny sok. Nie ma za dużo pracy przy tym przepisie, a na zimę jest idealny. 



Składniki:
- 4 kg wiśni
- 4 kg cukru

Wykonanie:

Wiśnie wydrylować z pestek. Zasypać cukrem ( ok 2 kg). Pozostawić na noc, żeby puściły sok.


Oddzielić wiśnie od soku przelewając przez sito. Sok wlać do garnka dodać 2 kilo cukru i delikatnie zagotować.


Ściągać powstałą pianę łyżką i mieszać do rozpuszczenia cukru. Zagotować i ściągnąć z ognia.


Gorący sok zalać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w zaciemnionym pomieszczeniu. 
Wykorzystywać do polewania ciast i deserów lub do przyrządzania napojów.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...