Mam dzisiaj do zaoferowania przepyszny tort, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia.
Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt jest naprawdę piorunujący.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 0.5 l. śmietany 30% lub 36%
- 2 fix'y do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g. serka mascarpone
- kilogram truskawek
Ponadto:
- 20-30 dag. rurek pustych
- szklanka herbaty z cytryną
2. Dodawać po jednym żółtku ubijając na najniższych obrotach miksera.
3.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
4. Mąkę wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką.
5. Wysmarować masłem spód tortownicy i posypać bułką.
6. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku od 160ºC- 170ºC ok 30-40 min.( do suchego patyczka)
Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia i podzielić na trzy blaty.
7. Schłodzoną śmietanę ubijamy z fixami na najwyższych obrotach.
8. Dodajemy cukier i dalej miksujemy aż śmietana będzie sztywna czyli taka że nie wypadnie z misy jak się ją przechyli.
9. Serek mascarpone dodajemy po łyżeczce ciągle miksując.
10. Masę dzielimy na 3 części.
11. Jedną część odstawiamy na bok, a do dwóch pozostałych dodajemy 0,5 kg truskawek pokrojonych wedle uznania.
12. Resztę truskawek kroimy w plastry.
Wykonanie tortu
1. Pierwszy blat tortu nasączamy herbatą i wykładamy pierwszą częścią masy z truskawkami.
2. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączyć i wyłożyć drugą masę truskawkową.
3. Przykryć ostatnim blatem tortu.Wierzch i boki wysmarować masą śmietanową.
4. Ułożyć truskawki pokrojone w plasterki na wierzchu tortu.
5. Boki wyłożyć pustymi wafelkami.
6. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz