poniedziałek, 4 listopada 2013

Kopiec Kreta

Kopiec kreta to fantastyczny deser na każdą okazję. 
Delikatny kakaowy biszkopt otulony puszystą bitą śmietaną z bananami zachwyci waszych gości przede wszystkim smakiem, ale również wyglądem ciasta.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.



Składniki:

Ciasto:
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 100 ml mleka 3,2%
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:
- 0,5 l. śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fix'y do śmietany
- 2 łyżeczki płatków czekoladowych lub startej gorzkiej czekolady
- 3 banany
- 0,5 cytryny


Wykonanie:

Ciasto:
Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku do rozpuszczenia się składników. Ostudzić
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy wbijać po kolei żółtka i miksować. Wsypać partiami przesianą przez sito mąkę i sodę oczyszczoną dalej miksując. Ubite białka przełożyć do masy i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy przełożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30 min lub do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.


Masa:
Schłodzoną bitą śmietanę ubić na sztywno mikserem. W trakcie ubijania dodać fix'y i cukier puder. 


Do ubitej śmietany wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łopatką.
Banany obrać i przekroić wzdłuż.


W cieście wydrążyć łyżką środek ciasta w odległości od 2 cm od brzegu ciasta na głębokość 1,5 cm do 
2 cm. Wydrążone ciasto przełożyć na talerz i delikatnie pokruszyć.


Na spód ciasta wyłożyć banany i skropić je sokiem z cytryny.


 Na banany wyłożyć bitą śmietanę , delikatnie ją wygładzić. Na wierzch posypać pokruszone ciasto.


Schłodzić w lodówce ok 3 godz.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Przepyszne :) Uwielbiam te połączenie bananów z bitą śmietaną :) Zrobiłem ostatnio Babeczki a'la Kopiec Kreta :) Przepis i fotki u mnie :D
    Super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...