W ogrodzie wyrosły mi w końcu różne sałaty, więc postanowiłam zrobić sałatkę.Ten mix jest dobrym posiłkiem jak i przekąską. Można dodać do niej mięso, albo zjeść ją z dipem. Ja przedstawię wam wersję z dresingiem, ze względu na jej lekkość.
Składniki:
- mała sałata masłowa
- mała sałata dębolistna
- garść rukoli
- 2 średnie młode marchewki
- cebula dymka
- natka pietruszki
Dressing do sałaty
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
- mogą być ulubione zioła
Wykonanie :
Sałaty dokładnie umyć, a marchewkę obrać. Sałatę masłową porwać i wrzucić do miski
Sałatę dębolistną oraz rukolę również porwać i dodać do sałaty.
Pokroić cebulę dymkę, posiekać natkę i zetrzeć na tarce marchewkę. Dodać do sałatki i wymieszać
Wykonanie Dressingu :
Wymieszać oliwę z octem, dodać musztardę, wyciśnięty przez prasę czosnek, zioła i sól z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Zalać sałatę dressingiem przed podaniem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz