środa, 31 lipca 2013

Domowy koncentrat pomidorowy

Dzisiaj pokarzę jak przygotowuję domowy koncentrat pomidorowy. W zimie zapach świeżych pomidorów w zupie, odwzajemni wam pracę włożoną w przygotowanie weków. Zupa jest naprawdę smaczna, a kupiony koncentrat nie równa się z zrobionym w domu.


Składniki:
- dowolna ilość pomidorów mogą być malinowe lub bawole serca
- łyżeczka cukru na 2 kg pomidorów
- olej

Wykonanie:

Pomidory umyć, wykroić twarde zielone końcówki, pokroić na cząstki i wrzucić do garnka.


Pomidory gotować, aż do momentu jak się rozpadną.


Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Powstałą pastę przecedzić przez gęste sito, by ewentualnie wyeliminować pozostałe skórki pomidora.


Całość ponownie zagotować z cukrem.


Gorący koncentrat wlewać do niewielkich słoiczków i na wierzch wlewać do każdego słoiczka łyżeczkę oleju. Dokładnie zakręcić. Nie wymaga pasteryzacji.

Ostudzić i przechowywać w zaciemnionym chłodnym miejscu. Ja robię koncentrat ta metodą od dwóch lat i jeszcze żaden słoik mi się nie zepsuł.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Fajny przepis, proszę tylko napisać, kiedy dodać cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukier wsypujemy, gdy przetrzemy przez sito pomidory. A potem zagotować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...