Dzisiaj pokarzę jak przygotowuję domowy koncentrat pomidorowy. W zimie zapach świeżych pomidorów w zupie, odwzajemni wam pracę włożoną w przygotowanie weków. Zupa jest naprawdę smaczna, a kupiony koncentrat nie równa się z zrobionym w domu.
Składniki:
- dowolna ilość pomidorów mogą być malinowe lub bawole serca
- łyżeczka cukru na 2 kg pomidorów
- olej
Wykonanie:
Pomidory umyć, wykroić twarde zielone końcówki, pokroić na cząstki i wrzucić do garnka.
Pomidory gotować, aż do momentu jak się rozpadną.
Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Powstałą pastę przecedzić przez gęste sito, by ewentualnie wyeliminować pozostałe skórki pomidora.
Gorący koncentrat wlewać do niewielkich słoiczków i na wierzch wlewać do każdego słoiczka łyżeczkę oleju. Dokładnie zakręcić. Nie wymaga pasteryzacji.
Ostudzić i przechowywać w zaciemnionym chłodnym miejscu. Ja robię koncentrat ta metodą od dwóch lat i jeszcze żaden słoik mi się nie zepsuł.
Smacznego :)
Fajny przepis, proszę tylko napisać, kiedy dodać cukier :)
OdpowiedzUsuńCukier wsypujemy, gdy przetrzemy przez sito pomidory. A potem zagotować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń