środa, 31 lipca 2013

Podudzia na ostro z marchewką

Podudzia są dobrym pomysłem na obiad, gdyż szybko się je piecze czy smaży. Ja dzisiaj zaproponuję smażone na patelni z marchewką. Oczywiście możecie zamiast marchewki dodać swoje ulubione warzywo.
Doskonale nadają się na biwak czy piknik nawet jedząc je na zimno. Także jak macie ochotę, możecie je zrobić na obiad lub na wyjazd.


Składniki:
- 0,5 kg. podudzia z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- pikantna marynata do drobiu
- sól i pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- czosnek granulowany do smaku
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- dwie małe marchewki
- szklanka wody

Wykonanie:

Podudzia wypłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Wrzucić do miski dodać łyżkę oleju, marynatę, sól, pieprz, paprykę słodką, włoszczyznę i czosnek granulowany. Podudzia dokładnie natrzeć.


Nastawić patelnię i wlać dwie łyżki oleju. Podudzia przyrumienić na patelni, zalać wodą. i dusić chwilę pod przykryciem (ok. 10 min).



Przełożyć podudzia do garnka z całą zawartością pozostałą na patelni. Marchewkę oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do garnka i dusić przez ok 15 min.


Po tym czasie udka powinny być gotowe. Można sprawdzić nakłuwając je widelcem.



Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubiona surówką :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...