Kotlety finezja to połączenie piersi kurczaka z pieczarkami i koperkiem. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że można dodać wiele innych składników jak ser żółty, szczypiorek czy marchewkę. Kotlet wychodzą bardzo smaczne, a pierś jest bardzo soczysta.
Składniki :
- jedna podwójna pierś kurczaka
- 6 pieczarek
- mała cebula cukrowa
- koperek
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w słupki. Cebulkę pokroić w drobna kostkę, a koperek posiekać.
Wszystko dodać do miseczki z piersią.
Wbić dwa jajka, dobrze posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać łyżką. Dodać mąkę i ponownie wymieszać łyżką. Konsystencja kotletów nie powinna być zbyt gęsta.
Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać łyżką kotlety lekko je uklepując i formując na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gdy się podpieką przełożyć na drugą stronę.
Usmażyć resztę kotletów. Można podawać z ulubiona surówką i ziemniaczkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz