czwartek, 23 stycznia 2014

Drożdżówki z serem

Oto kolejna propozycja drożdżówek, które tym razem przygotowałam z okazji Dnia Babci. Są wyjątkowo smaczne i na pewno zagoszczą u mnie w domu przez długi czas. Znikają w błyskawicznym tempie, a ich smak nie da o sobie zapomnieć.



Składniki:

- 3 szklanki mąki + do podsypania
- 1/4 kostki drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 60 gram cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 gram masła

Masa Serowa:
- 500 gram sera półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jako
- ewentualnie rodzynki

Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać przez sito. Masło rozpuścić. Do mąki dodać żółtko surowe i jajko, wsypać cukier, wlać masło i mleko z drożdżami. Dokładnie zagnieść ciasto podsypując delikatnie mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości.


Masa serowa:
Ser z cukrem i jajkiem wymieszać mikserem na najwyższych obrotach. Moża dodać rodzynki, odstawić.

Jednym uderzeniem pięści wydusić powietrze z ciasta i rozwałkować cienko na prostokąt. Ciasto dokładnie wysmarować masą serową.


Ciasto od dołu złożyć do środka do 1/3 wys.


Pozostałą cześć ciasta złożyć na zawinięty już placek.


Ciasto pokroić na ok 10-12 kawałków.


Każdą część ciasta skręcić w jednym kierunku.


Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy w odstępach drożdżówki.
Pieczemy partiami w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok 20 min.
Drożdżówki studzimy na kratce.
Lukier:
Ucieramy cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Smarujemy pędzelkiem każdą drożdżówkę.


Smacznego.







4 komentarze:

  1. Od kiedy je zrobiłam na pewno zagoszczą długo i u mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę podać wagowo ilość drożdźy
    Pozdrawiam
    Jadwiga

    OdpowiedzUsuń
  3. 20 gram drożdży trzeba dodać - pozdrawiam i owocnej pracy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...