czwartek, 3 października 2013

Kompot jabłkowo - porzeczkowy

Nie ma jak pyszny, aromatyczny, pachnący owocami domowy kompot. Doskonale gasi pragnienie, idealny na upalne dni, ale również doskonały do obiadu. Przygotowanie kompotu jest zasadniczo łatwe trzeba jedyna uważać, żeby nie rozgotować owoców.Można pic na ciepło jak i na zimno :)



Składniki:

- 1 kg jabłek
- 0,5 l porzeczek czerwonych ( mogą być mrożone)
- 0,5 szklanki cukru (w zależności jak słodki kompot lubicie)
- ok 1.5- 2 litrów wody

Wykonanie:

Jabłka obrać i pozbawić gniazda, pokroić w ósemki. Porzeczki opłukać i wrzucić do garnka, dodać jabłka i zalać wodą, wsypać cukier. Nastawić na średni ogień i chwilę gotować.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...