Dzisiaj kolejny chlebek, który upiekłam w zakupionym wypiekaczu do chleba. Z tego przepisu wychodzi bardzo delikatne w smaku pieczywo, przypominające trochę smak bułek. Doskonale nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły lub na pyszne tosty.
Składniki:
- 600 ml. wody
- 960 g. maki pszennej typ 550
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 6 łyżeczek drożdży instant
Wykonanie:
Składniki trzeba dobrze zważyć. Do formy dodać wodę, sól, cukier, olej i mleko w proszku. Następnie mąkę i drożdże. Nastawić wypiekacz na szybki program do wypieku chleba. U mnie trwa on ponad 1,5 h..
Po tym czasie wyjąć pieczywo, żeby ostygło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz