czwartek, 29 sierpnia 2013

Dżem malinowy

Ten przepis jest połączony z po przedniejszym przepisem  na soki. Ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia to z powstałej miazgi podczas przygotowania soku robię dżemy. Idealny jest do kanapek, deserów i naleśników.


Składniki:

- 1 kg owoców
- 0,5 kg cukru
- żelfix do robienia dżemów 2:1


Wykonanie:

Podczas przygotowania soku powstaje tzw miazga (oczywiście nie przecieram na siłę owoców, tylko odcedzam je w gęstym sicie mieszając łyżką.). Do owoców przetartych dodać żelfix i zamieszać.
Nastawić garnek z owocami i lekko zagotować. Wsypać cukier. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Mieszać cały czas, żeby dżem nie przypalił się.
Wkładać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcać. Dżemy postawić do góry dnem na 15 min. Przechowywać w piwnicy.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...