Por jest warzywem, które idealnie pasuje do mięsa czy ryb.
Niezastąpiony jest w zupie można dodawać go do zapiekanek oraz sałatek Ma właściwości oczyszczające i odtruwające organizm. Niezastąpiony jest podczas diet odchudzających. Posiada witaminy takie jak A, C, E i z grupy B oraz źródło soli mineralnych jak wapno, fosfor, magnez i potas.
Zatem jedzmy go jak najczęściej.
Składniki:
- 1 średni por
- 2 średnie marchewki
- jabłko
- natka pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól do smaku
- łyżka śmietany
- łyżka majonezu
Wykonanie:
Pora pokroić na pół wzdłuż, a potem w plasterki.
Wrzucić do durszlaka i dokładnie wypłukać.
Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce lub w robocie kuchennym.
Natkę pietruszki posiekać.
Wszystko wrzucić do miski. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i dokładnie zamieszać.
Dodać majonez ze śmietaną, wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić.
Sałatkę podawać do obiadu lub kanapki.
Smacznego :)
przepis prosty, szybki i w dodatku tani w wykonaniu a co najważniejsze to efekt: Bardzo smaczna sałatka
OdpowiedzUsuńpolecam bi jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń