Barszcz ukraiński jest bardzo pożywną zupą z wieloma dodatkami. Oczywiście podstawą są buraki, duża ilość mięsa i innych warzyw. Jeżeli nie macie czasu gotować dwóch dań , a w waszym domu są istne głodomory to ta zupa jest właśnie dla was.
Składniki:
- włoszczyzna
- ok. 1,5 l. wody
- 1 kg buraków
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 5 ziemniaków
- 0,5 główki kapusty
- 20 dag. fasolka szparagowa
- puszka fasoli czerwonej
- liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki octu 10 %
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Umyć i obrać włoszczyznę. Dodać do mięsa i zalać wodą. Wrzucić liścia laurowego i ziela angielskie. Zagotować.
Poszatkować kapustę.
Umyć fasolkę i pokroić na mniejsze części.
Obrać ziemniaki i umyć. Pokroić w kostkę. Buraki zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Wrzucić do garnka zalać 1 szklanką wody, dodać cukier, sól i ocet. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Z zupy wyjąć ugotowaną zieleninę ( pora, natki itp.) Dodać ziemniaki, kapustę i fasolkę szparagową. Gotować to miękkości.
Zupę posolić do smaku i dodać pieprzu. Wlać buraki zagotować, dodać czerwona fasolę.
Zrobić zaprawkę (do szklanki ze śmietaną dodać mąkę dokładnie zamieszać zalać chochelką zupy wymieszać i wlać garnka z zupą). Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz