poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Barszcz Ukraiński

Barszcz ukraiński jest bardzo pożywną zupą z wieloma dodatkami. Oczywiście podstawą są buraki, duża ilość mięsa i innych warzyw. Jeżeli nie macie czasu gotować dwóch dań , a w waszym domu są istne głodomory to ta zupa jest właśnie dla was.


Składniki:

- włoszczyzna
- ok. 1,5 l. wody
- 1 kg buraków
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 5 ziemniaków
- 0,5 główki kapusty
- 20 dag. fasolka szparagowa
- puszka fasoli czerwonej
- liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki octu 10 %
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.


Umyć i obrać włoszczyznę. Dodać do mięsa i zalać wodą. Wrzucić liścia laurowego i ziela angielskie. Zagotować.


Poszatkować kapustę.


Umyć fasolkę i pokroić na mniejsze części.


Obrać ziemniaki i umyć. Pokroić w kostkę. Buraki zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Wrzucić do garnka zalać 1 szklanką wody, dodać cukier, sól i ocet. Gotować pod przykryciem do miękkości.


Z zupy wyjąć ugotowaną zieleninę ( pora, natki itp.) Dodać ziemniaki, kapustę i fasolkę szparagową. Gotować to miękkości.


Zupę posolić do smaku i dodać pieprzu. Wlać buraki zagotować, dodać czerwona fasolę. 


Zrobić zaprawkę (do szklanki ze śmietaną dodać mąkę dokładnie zamieszać zalać chochelką zupy wymieszać i wlać garnka z zupą). Ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...