Można pomyśleć, że ta zupa z nazwy nie jest dość kusząca, ale większość ludzi nie zrezygnowałoby z jej smaku. Połączenie wywaru z rosołu i warzyw z gotowanymi flaczkami i wieloma przyprawami tworzy przepyszne danie. Przeważnie towarzyszy na naszych stołach z różnych okazji.
Składniki:
- ok 1 kilograma gotowanych flaczków wołowo- wieprzowych
- włoszczyzna
- 2 udka z kurczaka
- 1.5 litra wody
- sól
- pieprz
- łyżeczka majeranku
- 1 kostka wołowa
- 2 łyżeczki przyprawy do flaków
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- 2 ziela angielskie
- liść laurowy
- szczyptę papryki ostrej
- szczypta czosnku granulowanego
Wykonanie:
Włoszczyznę umyć i obrać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Udka opłukać oczyścić i dodać do garnka. Nastawić na palnik. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 40 min.
Flaczki w oddzielnym garnku podgrzać i chwilkę pogotować.
Wyjąć z gotowego bulionu warzywa i udka. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
Udka oskubać z mięsa i pokroić na drobniejsze części.
Pokrojone warzywa i udka dodać do zupy. Wlać flaczki. Dodać rosołek wołowy, przyprawę do flaczków, majeranek, czosnek i paprykę ostrą. Gotować przez 10 min.
Rozgrzać patelnie z olejem. Dodać mąkę i ze smażyć ją na złoty kolor. Dodać do zupy i szybko zamieszać.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz