piątek, 2 sierpnia 2013

Owocowe muffinki z kruszonką

Aromatyczne ciasteczka pieczone w papilotkach z dodatkiem owoców to coś co lubię. Bardzo ładnie prezentują się na stole, są wygodne do zjedzenia, a co ważne można je przygotować na wiele sposobów. Z czekoladą, owocami lub budyniem, na słodko albo na słono, do pracy na piknik czy szkoły. Bardzo polecam piec te wspaniałe ciasteczka.


Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 30 dag. jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 10 dag margaryny lub masła
-  łyżeczka sody
- łyżka kakao
- 20 dag jagód i czerwonych porzeczek

 Na kruszonkę:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- szklanka mąki

Wykonanie:

Masło stopić w rondelku, ostudzić. Mąkę, cukier,cukier waniliowy i sodę wsypać do miski i zalać jogurtem połączonym z jajkami. Wlać stopione masło i wszystko zmiksować. 


Połowę masy odlać do drugiej miski i dodać łyżkę kakao.


Do każdej miski wsypać owoce. Blachę do maffinek wyłożyć papilotkami. Zalewać masą do ciasta do 3/4 wysokości papilotek.


W rondelku rozpuścić margarynę. Zdjąć z ognia wsypać cukier i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać (Ja robię to ręką).


Do już zalanych papilotek wsypać trochę kruszonki. 


Nastawić piekarnik na 180 stopni C i piec od 20-30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei.


Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...