Doskonałe ciasto na wizytę gości. Niezwykle smaczne i puszyste. Na kruchym cieście z brzoskwiniami i serem. Przepis wykorzystałam z książki " Kuchnia polska" E.Adamskiej -jednak zrobiłam je trochę inaczej.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masa serowa:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 5 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem i cukrem posiekać z margaryną.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Ser zmielić, dodać masło jajko, budyń i cukier waniliowy. Zmiksować mikserem.
Ubić białka z cukrem na sztywna piane dodać mąkę ziemniaczaną i po łyżce masy serowej dalej ubijając na najmniejszych obrotach.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wylać na ciasto ser.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na ser.
Zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C prze ok 40- 50 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz