Sok malinowy jest niezastąpiony podczas zimowych dni. Przydaje się również podczas przeziębienia jak i do przygotowania szybkiego napoju dla dzieci. Do soku malinowego a w sumie syropu dodajemy dużą ilość cukru ze względu na uzyskanie wyrazistego smaku. Syrop powinien być również lekko gęsty, gdyż będzie rozrabiany z wodą. Soki wspaniale nadają się do deserów i napojów.
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Owoce przebrać, umyć i pozostawić na sicie żeby woda dokładnie ociekła z owoców. Owoce wsypać do garnka przesypując cukrem. Przykryć. Pozostawić na ok 2 godziny w lodówce (ja pozostawiam na dwa dni). Zagotować maliny do rozpuszczenia cukru. Przelać przez sito sok lub nawet przetrzeć. Gotowy sok zagotować. Ściągać powstałe szumowiny. Sok przelewać do butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz