Kasza gryczana ugotowana na sypko z aromatycznymi bitkami w sosie myśliwskim to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Wprawdzie sos jest bardziej traktowany jak dodatek do potraw to dla mnie w tym daniu stanowi jego bardzo ważną część. Sporządzenie aromatycznego sosu, który podkreśli smak kaszy jest bardzo ważne. Zatem weźmy się do pracy:
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 2 duże cebule cukrowe
- garść suszonych grzybów
- kostka mięsna
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- szklanka kaszy gryczanej
- 4 szklanki wody
Wykonanie:
Schab dokładnie stłuc tłuczkiem. Cebule pokroić w piórka.
Rozgrzać patelnię z dwoma łyżeczkami oleju i przyrumienić mięso wraz z cebulą.
Mięso z cebulą wrzucić do garnka, dodać grzyby i zalać 2 szklankami wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Pod koniec duszenia zrobić zawiesinę (do pół szklanki wody wsypać łyżkę mąki i dokładnie zamieszać, wlać łyżkę sosu, wymieszać) i wlać ją energicznie mieszając.
Zagotować dwie szklanki wody, dodać łyżkę oleju, posolić. Do gotującej się wody wsypać przepłukaną kaszę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok 15 min.
Po tym czasie można sprawdzić czy całą woda wyparowała. Jeżeli tak to kasza jest gotowa.
Nałożyć kaszę na talerz i zalać ciepłym sosem z mięsem. Podawać z ulubiona surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz