środa, 15 stycznia 2014

Zakwas chlebowy żytni

Zakwas chlebowy jest zdrowym składnikiem pysznego chleba, który możemy upiec w domu. Jego przygotowanie nie wymaga dużej wiedzy, lecz cierpliwości  i wytrwałości w przygotowaniu. W ten sposób będziemy mieli gwarancję, że nasze pieczywo nie zawiera przeróżnych ulepszaczy czy emulgatorów, a smak pieczywa będzie niezapomniany.


Co to jest zakwas chlebowy?
Zakwas chlebowy to nic innego jak połączenie mąki i wody w tych samych proporcjach. Najlepsza jest mąka razowa żytnia, natomiast woda musi być przegotowana ewentualnie przefiltrowana. Pozostawienie takiej mieszanki w ciepłym miejscu na wiele godzin prowadzi do fermentacji bakteryjnej, która umożliwia rozmnożenie bakterii kwasu mlekowego i powstania dzikich drożdży.
Początkowo zakwas jest słaby, ale z biegiem czasu nabiera swojej mocy.
Zakwas chlebowy może przypominać zapach jabłek lub octu balsamicznego. Dopóki nie pojawi się na nim pleśń czy nie zmieni barwy to wszystko jest w porządku. Może również się rozwarstwiać lub wysychać od góry.

Dlaczego mąka razowa żytnia?
Dla początkujących polecam tylko tą mąkę, gdyż zawiera najwięcej składników mineralnych, a części ziarna, które w niej występują przyczyniają się do szybszego rozmnażania się bakterii powodujących fermentację, która umożliwia przygotowanie zakwasu.


Przygotowanie zakwasu:

Składniki:
- 320 gram mąki żytniej razowej
- 320 ml.wystudzonej przefiltrowanej lub przegotowanej wody

Wykonanie:

1. Do słoja wlać 100 ml wody i wsypać 100 gram mąki, składniki zamieszać. Słoik przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu (25-30 C stopni) na 24 godz.

2. Następnego dnia o tej samej porze dodać 60 ml wody i 60 gram mąki. Wszystko dokładnie zamieszać, przykryć gazą i pozostawić w cieple na 24 godz.

3. Dodać do zakwasu 60 ml wody i 60 gram mąki, wymieszać. Przykryć gazą i pozostawić w cieple na 24 godz.

4. Po kolejnej dobie dodać 100 ml wody i 100 gram mąki i dokładnie zamieszać.Pozostawić w cieple na 24 godz.

5. Po upływie doby zakwas jest gotowy.

Zakwas należy przechowywać w lodówce i karmić go raz na 7 do 10 dni. Im dłużej będziemy o niego dbać tym bardziej będzie wydajny.

Jeżeli chcemy użyć zakwasu do wypieku pieczywa należy go wyjąć z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, a następnie dokarmić go i pozostawić na kilka godzin.

Miłych wypieków.

2 komentarze:

  1. Przygotowuję zakwas właśnie z tego przepisu. Drugiego dnia pięknie urósł, aż wylał się ze słoja. Trzeciego, czwartego i piątego dnia nie urósł wcale, a wręcz zmniejszył swoją objętość w stosunku do dnia drugiego. Przechowuję go w ciepełku. Nie wiem, czy coś z niego wyjdzie? Myślisz, że mogę upiec na nim jutro chleb, mimo że już nie fermentuje tak pięknie? Zapach jest taki, jaki powinien być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli twój zakwas nie zmienił barwy lub nie pojawiła się na nim pleśń, to znaczy że jest wszystko w porządku. Czasem tak bywa z zakwasami, jeżeli trzymasz się przepisu to nie martw się na zapas. Pamiętaj tylko, że podczas pieczenia chleba niezbędne jest dodanie drożdży, póki twój zakwas nie będzie silniejszy. Bez problemu piecz chleb, miłej pracy :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...