Chleb pszenny jest najczęściej kupowanym pieczywem w Polsce. Być może uwielbiamy go za smak i prostotę bądź za niską cenę za, którą można go kupić.
Pamiętajmy jednak, że chleb na prawdziwym zakwasie musi więcej kosztować, gdyż wytworzenie jego wymaga czasu i jest w pełni naturalny.
Pamiętajmy jednak, że chleb na prawdziwym zakwasie musi więcej kosztować, gdyż wytworzenie jego wymaga czasu i jest w pełni naturalny.
W przypadku pieczenia chleba w domu poza sporządzeniem zakwasu, ważne jest dokładne odmierzenie składników, ponieważ od tego zależy jego wygląd i smak końcowy. Osobiście uważam, że nie powinniśmy się bać piec własnego pieczywa bo prawdziwy smak chleba poznamy dopiero w domowym zaciszu. Praktyka czyni mistrza :) Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na chlebek pszenny, który bez problemu przyrządzicie w domu.
Składniki ( na jeden bochenek):
- 550 gram maki pszennej typ 550 lub 650
- 15 dag zakwasu żytniego
- 300 ml ciepłej wody
- 10 gram drożdży świeżych (w przypadku młodego zakwasu, drożdże są niezbędne)
- 1 1/2 łyżeczki soli
Ponadto:
- żółtko do posmarowania
- mak do posypania chlebka
- olej do wysmarowania formy keksowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wsypać sól i zamieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do mąki dodać zakwas i wlać wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiać ok 10 min. Włożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 3 godz.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy keksowej i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min do 1 godz.
Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Chleb posmarować żółtkiem i posypać makiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50- 60 min (po upływie ok 10 min pieczenia spryskać chleb wodą).
Chleb wyjąc z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz