piątek, 27 grudnia 2013

Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni

            Od dawna inspirowało mnie zrobienie specjalną patelnią przepysznych ciasteczek. Los tak sprawił, że otrzymałam ten gadżet kuchenny od bliskich w prezencie. Może i w tym nie było by nic dziwnego, jednak taką patelnię dziś trudno dostać. Moja ma jakieś 20 lat, a sprawuje się idealnie. Od razu wzięłam się do pracy i przyznam się, że ciasteczka robi się bardzo szybko i bez wielkiego trudu. W połączeniu z masą tworzą idealny duet na stole świątecznym.



Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 500 g. mąki
- 200 g. margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu

Masa:
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki wódki




Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wstawić do lodówki na ok 1 godz.


 Patelnię rozgrzać na najmniejszym palniku. Wrzucać kulki z ciasta wielkości wiśni i zacisnąć mocno patelnię. Pozostawić na palniku i smażyć ok 3-5 min przewracając od czasu do czasu patelnię na drugą stronę. 
 




Usmażone ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie oczyścić z resztki ciasta. Tak samo usmażyć resztę ciasta.



Masa: margarynę, mleko i cukier z cukrem waniliowym zagotować do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić wsypać mleko w proszku i kakao, dokładnie zamieszać. Dodać wódkę według uznania.



Nakładać łyżeczką masę (masa będzie lekko lejąca, później zrobi się gęstsza) do każdego ciasteczka i składać je dociskając lekko.



Pozostawić w chłodniejszym miejscu na ok 3 godz. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...