Karnawał w pełni więc trzeba przygotować "coś na ząb" dla siebie lub swoich gości. Ponieważ mam dość standardowych kanapek zapraszam do wypróbowania bardzo prostej przekąski, która jest syta i smaczna. Można przyrządzać ją na wiele sposobów lub z ulubionymi składnikami.
Składniki na 6 sztuk :
- 1 opakowanie pszennych tortilli
- 1 sałata rzymska
- sałata masłowa (kilka listków)
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- pierś z kurczaka
- pół szklanki mleka
- panierka do kurczaka
- olej do smażenia
Dip czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18 %
- sól do smaku
Dip meksykański:
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- pół łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Zamoczyć w mleku, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Pomidora, ogórka i sałaty umyć. Ogórka i pomidora pokroić na cienkie plasterki.
Dip czosnkowy:
Czosnek przecisnąć przez prasę i wrzucić do miski. Dodać majonez, śmietanę i szczyptę soli zamieszać i odstawić na ok 15 min.
Dip meksykański:
Ketchup, przyprawy i sok wymieszać dokładnie ze sobą. Odstawić na 15 min.
Placki pszenne tortilli smażyć po kolei na patelni przez krótką chwilę z obu stron ( mają być po prostu ciepłe).
Podpieczony placek wyłożyć na blat u układać po kolie na środku liść sałaty masłowej, ogórki ok 6 szt., 1-2 plastrów pomidora, kilka kawałków piersi z kurczaka i liść sałaty rzymskiej. Wszystko delikatnie oblać dipem czosnkowym, a potem meksykańskim.
Tortille złożyć jak kopertę (spód do środka, każdy bok do środka) i zawinąć od spodu folią aluminiową.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz