czwartek, 23 stycznia 2014

Faworki na piwie

Faworki bardzo smaczne, chrupkie ciasteczka posypane cukrem pudrem. 
Niektórzy nazywają je chrustem ze względu na ich wygląd, ale ja wole zdecydowanie tą pierwszą nazwę. Zjadamy je przeważnie w Tłusty Czwartek i właśnie z tym dniem kojarzą się najbardziej. 
Teraz w pełni Karnawał, więc nie powinniśmy odmówić sobie przyjemności skosztowania faworków szczególnie jak organizujemy przyjęcie. Wykonanie tych ciasteczek jest proste jednak zajmuje trochę czasu. Może angażując rodzinę w wspólne wyplatanie faworków przyśpieszy ich przygotowanie, a efekt będzie na pewno smaczny. Pamiętajcie, że nie będą leżały długo na talerzu zwłaszcza jak macie dzieci.
Skorzystałam z przepisu na faworki z książki " Kuchnia Polska domowe wypieki" wyd. Olesiejuk


Składniki:
- 250 gram maki pszennej
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki piwa
- 3 łyżki cukru
- smalec do smażenia (ja użyłam oleju)
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem do białości.


Wlać piwo, wsypać przesiana mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Cienko je rozwałkować.


Pokroić radełkiem w paski.


Naciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć jeden koniec przez otwór.


Faworki smażyć ok 1 minuty na głębokim oleju  na złoty kolor (faworki trzeba obrócić w trakcie smażenia).


Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...