Kotlet dewolaj to aromatyczne mięso wypełnione masłem i usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Sztuka polega na tym, żeby dokładnie uformować roladki z mięsa tak by zamknąć w nich masło . W momencie krojenia kotleta na talerzu powinna wypłyną złota barwa aromatycznego masła.
Mięso jest delikatne i soczyste.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej
Wykonanie:
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem. Każą pierś przekroić wzdłuż tworząc w sumie 4 kotlety. Delikatnie rozbić szczególnie zwrócić uwagę na brzegi kotleta.
Posolić popieprzyć i lekko oprószyć papryka ostrą. Masło pokroić w plastry i ułożyć na każdym kotlecie.
Roladki delikatnie zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce.
Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju obracając co jakiś czas.
Podawać do obiadu lub z pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz