czwartek, 3 października 2013

Kotlet devolaj

Kotlet dewolaj to aromatyczne mięso wypełnione masłem i usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Sztuka polega na tym, żeby dokładnie uformować roladki z mięsa tak by zamknąć w nich masło . W momencie krojenia kotleta na talerzu powinna wypłyną złota barwa aromatycznego masła. 
Mięso jest delikatne i soczyste.


Składniki:


- 1 podwójna pierś z kurczaka

- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej

Wykonanie:


Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem. Każą pierś przekroić wzdłuż tworząc w sumie 4 kotlety. Delikatnie rozbić szczególnie zwrócić uwagę na brzegi kotleta.

Posolić popieprzyć i lekko oprószyć papryka ostrą. Masło pokroić w plastry i ułożyć na każdym kotlecie.


Roladki delikatnie zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce.


Smażyć na głębokim,  rozgrzanym oleju obracając co jakiś czas.
Podawać do obiadu lub z pieczywem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...