wtorek, 7 stycznia 2014

Karnawałowe muffinki

Czas karnawału, więc trzeba przygotować "coś na ząb" dla naszych gości. Słodkie muffinki nie zajmują dużo czasu, są pyszne i wygodne w podaniu. Można je wzbogacić o owoce, przeróżne masy lub ozdobić je fantazyjnie. 




Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki rodzynek

Ponadto:
- kolorowa posypka
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Rodzynki sparzyć i odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mleko i olej. Wsypać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem ciągle miksując. Wsypać rodzynki i zamieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać porcje ciasta do 3/4 wys. foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 20-30 min. (do suchego patyczka).


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Dodać łyżkę masła i dobrze zamieszać. 
Wystudzone ciasteczka polać polewą czekoladową i obsypać kolorową posypką.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...