Drożdżówki mogą stać się wspaniałym pomysłem na prezent dla najbliższych. Zamiast kupowania niepotrzebnych rzeczy w sklepie zróbmy coś smacznego, np. na Dzień Dziadka. Patera ulubionych drożdżówek na pewno zachwyci ukochaną osobę, a wysiłki nasze na pewno będą docenione. Oto prosty a jakże smaczny przepis na drożdżówki z makiem, które przypominają smak domowego strudla.
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko surowe
- 50 gram masła
- 2 szklanki mleka
- 25 dag drożdży świeżych
- 70 gram cukru
Ponadto:
- puszka maku z bakaliami
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka i dokładnie zamieszać. Resztę mleka podgrzać, dodać masło, żeby się rozpuściło.
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, jajko i żółtko. Wlać drożdże oraz ciepłe mleko z masłem. Zagnieść ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości (max 1 godz.) pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masą makową ciasto pozostawiając 2 cm odstępu od dwóch brzegów dłuższych. Zawinąć jak strudla. Delikatnie ciasto pokroić.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w odstępach drożdżówki. Posmarować lekko roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku przez ok 20 min lub do suchego patyczka.
Drożdżówki ostudzić na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz