Biszkopt prosty, smaczny, zawsze się udaje, a przede wszystkim doskonały do tortów.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Dodać żółtka ubijając na najniższych obrotach robota. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką
Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą tortownicy przełożyć delikatnie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30-40 min
Biszkopt całkowicie ostudzić przed krojeniem.
Smacznego.
Piękny ten biszkopt, nigdy mi się jeszcze taki nie udał. Na pewno wypróbuję twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis i zawsze wychodzi, miłego wypiekania, pozdrawiam. :)
Usuń