czwartek, 23 stycznia 2014

Idealny biszkopt na tort

Biszkopt prosty, smaczny, zawsze się udaje, a przede wszystkim doskonały do tortów.



Składniki:

- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

 Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. 


Dodać żółtka ubijając na najniższych obrotach robota. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką

Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą tortownicy przełożyć delikatnie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30-40 min

Biszkopt całkowicie ostudzić przed krojeniem.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Piękny ten biszkopt, nigdy mi się jeszcze taki nie udał. Na pewno wypróbuję twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosty przepis i zawsze wychodzi, miłego wypiekania, pozdrawiam. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...