piątek, 4 października 2013

Chleb pełnoziarnisty

Oto kolejna propozycja chleba tym razem pełnoziarnisty. Skorzystałam z przepisu dołączonego przy zakupie wypiekacza do chleba. Przyznam się, że uwielbiam to urządzenie bo oszczędza mój czas, a efekt jest naprawdę smaczny.



Składniki: na 1 kg chleba

- 490 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 240 g mąki pszennej
- 460 g mąki razowej pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

Dodatkowo:

- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren pestek z dyni

Wykonanie:

Do formy wlej wodę, olej, sól, cukier i mleko w proszku. Następnie mąki i drożdże. Nastaw piecyk na czas ok 3 godz 10 min. i piecz na programie dla chleba pełnoziarnistego ( lub nastaw określony czas).Po 20 min wyrabiania ciasta dodaj ziarna. Po zakończeniu programu wyjmij chlebek na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...